HTML

Feláll az ész

Közéleti magánvélemény a mindennapi hülyeségekről

Friss topikok

  • s: @apanna: Ez jó. Azért fizessek megamnak orvost, mert te fidesz buzi vagy? Baszod, te teljesen hüly... (2013.08.30. 11:35) Maradjon csak Orbán !

Címkék

Pesszimista bejegyzés

2011.08.10. 12:25 balansz

Pesszimista vagyok, napról napra pesszimistább.
 

Egyre valószínűbb, hogy a 2008-s válsághoz hasonló események következnek be.
A magyarországi következmények viszont sokkal súlyosabbak lehetnek, ugyanis van néhány nem elhanyagolható különbség  a három évvel ezelőtti és a mai helyzet között.

 A 2008-s válásg előtt Európa, - mint gazdasági egység - jó állapotban volt. A gazdaágok növekedtek, az államok eladósodottsága elfogadható mértéken állt, az euro biztonságos pénznek tűnt. Magyarországon a 2006 őszén kezdett stabilizációs program hatására -kismértékben ugyan - de mégis javulni kezdtek a gazdasági mutatók.
 A kormányfő (Gyurcsány) közgazdászként rendelkezett annyi ismerettel, hogy felmérje a helyzet súlyosságát, és megértse a szakértők által felvázolt problémákat, tenivalókat. Talán ennél is lényegesebb, hogy volt még Pénzügyminisztérium, megfelelő felkészültségű
szakértő csapattal. 
Amikor a helyzet hirtelen kritikussá vált, akkor volt kihez fordulni, konkrétan az IMF.
 A kormányzás hátterét adó pártok alapvetően pragmatikus alapon közelítettek a dolgokhoz. Igy amikor Gyurcsány lemondott, vagy lemondatták, akkor ha nem is zökkenőmentesen, de sikerült megoldaniuk a kormányfő váltást. Azt hiszem, hogy a kezdeti "töketlenkedés" után kimondottan jó megoldás született a Bajnai-Oszkó páros megválasztásával.
 

Ezzel szemben mi a helyzet ma ?
 

Fél Európa romokban hever. A válság kezelésének legfőbb eszköze az államháztartási hiány, és ezzel az  államadósság növelése volt. Ez a gazdaságpoltika arra alapozott, hogy majd az elkövetkző évek gazdasági növekedése ismét ergyensúlyba hozza az államok gazdálkodását. Ma már elég jól látható, hogy ez csak a valóban versenyképes gazdasággal rendelkezők esetén lehet igaz. Görögország, Spanyolország, Olaszország példája azt mutatja, hogy a megfázást lehet kalmopirynnel, meg forró teával kezelni, de ha valakinek eredendően gyenge az immunrendszere, akkor ez kevés. Az egészséges országoknak pedig egyre többet kell foglalkozni a betegek ápolásával, egy-egy újabb beteg jelentkezésének nagyon nem örülnének.

 Az itthoni helyzet is rosszabb, mint 2008 nyarán volt. Kisebb a gazdasági növekedés, magasabb az államadósság, bizonytalanabb  a kötségvetés helyzete, nagyobb a munkanélküliség, és itt van a svájci frankban felvett hitelek miatt ketyegő időzített bomba.
A "jóból" sohasem elég, mindezeket a nehézségeket egy olyan kormánynak kellene megoldani, amelynek vezetője elsősorban a szabadságharchoz ért, de a gazdaság működéséröl halvány lila gőze nincs. Önmagában persze még ez sem lenne baj, ha a gazdaságpoltikát irányító jobbkeze olyan személy lenne, akinek van reális, megvalósítható, a helyzetre megoldásokat kínáló elképzelése. Matolcsy úrról sok minden elmondható, csak ez nem.
 Sikeresen kirúgtuk az IMF-t is. Ha viszont megnézzük az élvezetek és ráfordítások arányát, akkor eléggé nyilvánvaló az eredmény: kis élvezet, nagy ráfordítás. Mert szerintem elég kicsi az élvezti értéke, hogy kapott egy kokit az IMF-is, egy két napig 
még büszkék is lehettünk magunkra, de aztán jöttek a ráfordítások: az ország kockázati felár 2010 nyara óta folyamatosan magasabb, mint a Bajnai kormány utosó időszakában volt, ami azt jelenti, hogy drágábban kaptunk hitelt. Ha ugyanis a hitelezők tudják, hogy fizetési probléma esetén mögöttünk áll az IMF, akkor biztosabbak abban, hogy visszakapják a pénzüket, kisebb kockázatot viselnek, ezért kevesebb kamatra is hajlandók kölcsönt adni.
 Az utóbbi időben arról érkeznek hírek, hogy ismét csökken az érdeklődés a magyar állampapírok után. Ha figyelembe vesszük az általános nemzetközi befektetői pesszimizmust is, akkor könnyen belátható, hogy ismét veszélyes zónában vagyunk. Bármikor bekövetkezhet az a pillanat, amikor az állam a pénzpiacokról megint nem tudja finanszírozni kiadásait. Hacsak Kína nem kezd el vásárolni. Erre azért nem vennék mérget. Lehet, hogy mégis nagyon fog hiányozni az a ronda IMF ? Csak nehogy a hátsó ajtón, a szőnyeg alatt kúszva kelljen a főnök asszonyhoz (IMF vezérigazgató) menni egy kis 
alamizsnáért !
 Ahhoz, hogy elkerüljük a katasztrófát, azonnali fordulatra lenne szükség. Erre azonban semmi esély, nem utolsósorban azért mrt a FIDESZ egy ideológialig vezérelt párt. A változáshoz fel kellene adni a gazdaságról alkotott korábbi nézeteiket. Egy ilyen lépés mindenképpen megingatná Orbán tekintélyét, amit ma még nyiltan senki nem mer kezdeményezni. A tekintélyelvű, és túlideologizált rendszerek alapvető problémája, hogy lényeges önkorrekcióra képtelenek. Változások csak akkor jönnek  be, ha 
bekövetkezik a robbanás. Úgy tűnik számomra, hogy a hatalmon levők még a probléma létezését sem igazán érzékelték, nemhogy a megoldásokon törnék a fejüket.
Orbán Viktor többször kijelentette ugyan, hogy a szakadék széléről rángatták vissza az országot. Ha vizuálisan elképzelem a dolgot, akkor valahogy így nézhetett ki:


 


A ráncigálást azt mindenki érezte, meg még érezni is fogja. Csak az a baj, hogy úgy kezdett ebbe az egészbe, hogy előtte nem nézett körül.
Különben biztos észre vette volna, hogy háttal áll a szakadéknak ! Talán valaki mégis szólhatna neki a FIDESZ-ben.

Hát ezért vagyok én pesszimista.


 

Szólj hozzá!

Címkék: válság hiány imf euro szakadék

A bejegyzés trackback címe:

https://felallazesz.blog.hu/api/trackback/id/tr593139706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása